Wildlife Monitoring Project


Dit fantastische project zoekt enthousiaste vrijwilligers die wildlife in hun natuurlijke omgeving willen zien en daarmee direct het doel van het project steunen: natuurbehoud door middel van observatie. Het project is gesitueerd in een gedeelte van een Nationaal Park in de Waterberg biosphere.

Olifant bij Drakensbergen in Zuid-Afrika

Wat ga je doen

Je observeert o.a. olifanten, neushoorns, luipaarden, leeuwen, cheetahs, hyenas en andere (ook zeldzame) dieren. De informatie die door deze observaties vergaard wordt, wordt door het parkmanagement gebruikt voor natuurbehoud. Door deelname aan dit project doe je fantastische ervaringen op en  lever je een bijdrage aan natuurbehoud, leer je over natuur en wildlife terwijl je mensen van over de hele wereld ontmoet.

 

Het reservaat staat in open verbinding met een Nationaal Park en beslaat 24.000 hectare bosveld met fantastisch uitzicht op de bergen. In dit  reservaat vind je de ‘Big 5’ (leeuw, olifant, neushoorn, buffel en luipaard), plains game (giraffe, zebra, wildebeest (gnoe),  antilopesoorten) en vele andere soorten dieren die minder bekend zijn, maar desalniettemin fascinerend! Het gevoel van sereniteit is niet uit te leggen!

 

Observatie wordt uitgevoerd d.m.v. twee dagelijkse ‘drives’ (open voertuig), ‘bush walks/tracking sessions’ en ‘sleep out in the bush’.

Vrijwilliger verzamelt gegevens
Luipaard in boom tijdens onderzoek


Andere werkzaamheden

Andere werkzaamheden die door het project uitgevoerd worden zijn:

 • Anti-stroperijpatrouilles en rapportage van verdachte activiteiten op het reservaat
 • Vliegen met een ‘microlight’ om specifieke dieren op te sporen en hen vervolgens te voet te volgen
 • Plaatsen van ‘cameratraps’ en fotoanalyse
 • Creëren en bijhouden van ID-kit van specifieke diersoorten
 • Gebruik van een drone
 • Het verzamelen van belangrijke informatie en het creëren van kaarten om de territoria en verplaatsing van dieren bij te houden en te bepalen hoeveel van een soort er binnen een gebied leven
 • Data entry en het schrijven van maandelijkse rapporten
 • Assisteren van de dierenarts bij medische noodgevallen of gedurende ‘game relocation’ (het vangen en herplaatsen van dieren)
 • Reservaatmanagement-activiteiten zoals het verwijderen van exotische planten en ‘bush clearing'
Vrijwilligers bij het meer bij het project in Zuid-Afrika

Geen dag is hetzelfde! Er zijn diverse zaken die in acht genomen moeten worden terwijl werkzaamheden uitgevoerd worden, zoals het weer, de interactie tussen dieren, de beschikbaarheid van water, etc. Wilde dieren laten zich niet sturen! Dit maakt het werk zo fascinerend; het bestuderen van wilde dieren in hun natuurlijke omgeving is heel bijzonder!

 

Veel diersoorten rusten gedurende de warmste tijd van de dag. De gamedrives zijn daarom gepland tussen ongeveer 05:30–11:30 in de ochtend en  15:00–20:00 in de middag/avond.

 

Zondag is een vrije dag. Vrijwilligers kunnen relaxen in het kamp of mee met het patrouilleren van de omheining wanneer dit per voertuig gedaan wordt.

Neushoorn fotograferen van heel dichtbij

Vrijwilligersverblijf project Zuid-Afrika

Accommodatie

Dit project is geheel rookvrij.

Het project is gesitueerd in een MALARIAVRIJ gebied!

 

De accommodatie bestaat uit een ruim ‘farm style’ huis met meerdere slaapvertrekken (mannen en vrouwen gescheiden). Er zijn twee badkamers met douches. Er is ook een apart slaapvertrek voor koppels of mensen die graag meer privacy waarderen. Dit vertrek heeft een eigen badkamer.

 

Het kamp is ruim met een grote tuin met omheining om groot wildlife buiten de tuin te houden. Het kamp draait bijna geheel op zonnepanelen om hun eco-vriendelijke filosofie en doelstelling na te leven. De lichten gaan uit om 22:30 uur (vergeet niet je zaklamp mee te nemen).

Woonkamer project
Eetkamer project
Keuken project

Wifi: Wifi werkt matig. Je kunt een Zuid-Afrikaanse simkaart kopen en data uploaden of Wifi gebruiken bij een restaurant tijdens de wekelijkse ‘town trip’.

 

Wasgoed: Dit kan  2x per week gewassen worden tegen een kleine vergoeding. Linnen en een kussen worden door het project verschaft. Je neemt je eigen handdoek en slaapzak mee.

 

Per dag blijven een of twee vrijwilligers op het kamp om huistaken uit te voeren zoals koken en schoonmaken, verzorging van de groentetuin en andere werkzaamheden die nodig zijn (bijvoorbeeld camera-trap). Deze taak  rouleert tussen alle vrijwilligers.


Vereisten:

 • Niet rokend
 • Minimum leeftijd is 18+
 • Gemiddelde tot goede kennis van de Engelse taal
 • Open houding naar andere culturen, meningen en methoden
 • Redelijke tot goede fysieke conditie

Drakensbergen met meer in Zuid-Afrika

Neem contact met ons op voor programmakosten.

 

Inclusief:

 • Accommodatie en maaltijden
 • Alle projectgerelateerde activiteiten en werkzaamheden
 • Een donatie aan het project
 • Wekelijkse ‘town trips’

Exclusief:

 • Internationale en binnenlandse vluchten (we helpen je graag bij het zoeken naar de beste deal!)
 • Internationale bankkosten 
 • Medische- en reisverzekering
 • Visakosten, wanneer je verblijf in Zuid-Afrika de 90 dagen overschrijdt (we bieden je graag advies en hulp hierbij)
 • Persoonlijke uitgaven zoals toiletartikelen, extra drinken en etenswaren (persoonlijke voorkeur frisdrank/snacks), telefoon- en internetkosten, uitjes (restaurant) en excursies, wasgoed

Leeftijd: Minimum leeftijd is 18 jaar. Er is geen maximum leeftijd, als je maar redelijk fit en gezond bent om deel te kunnen nemen aan de activiteiten.

 

Groepsgrootte: Maximaal 10 vrijwilligers.

 

Data: Minimum verblijf is 2 weken.

 

Vrijwilligers worden elke dinsdag rond 11:00 uur opgehaald en afgezet op OR Tambo (Johannesburg Internationaal Vliegveld).

3 Jonge leeuwen in Zuid-Afrika
Skydiving in Zuid-Afrika


BewaarPin

Vrijwilliger, stage, natuur, zuidafrika, wildedieren