Monkey Rehab Centre


Waar mensen en dieren dezelfde omgeving delen, komen nogal eens problemen voor. Helaas is het vaak het dier waarvoor dit ongunstig uitpakt. In het verleden is een wet opgesteld waarin mensen (wie dan ook) het recht hadden om zelf 'probleemdieren' of ongedierte te bestrijden zoals zij dachten dat resultaat had.

Aapjes in rehab Zuid-Afrika

Dit had tot gevolg dat veel van deze dieren werden mishandeld, weggejaagd of uitgeroeid in bepaalde gebieden. Sommige van de dieren die tot 'probleemdieren' werden geclassificeerd zijn: vervet monkey (meerkat), baboon, caracal, jackal, bushpig. Vanwege de mishandeling en uitroeiing van deze en andere wilde dieren, werd het Monkey Rehabilitation Centre opgericht.

Aapje na het bad
Aapjes zoeken slaapplaats in kleding
Vrijwilligers achter in het bakkie

Diersoorten van de rehab

Het project richt zich voornamelijk op apensoorten: vervet monkeys, chacma baboons, samango monkeys en bushbabies. Het project kan geen garantie bieden aan vrijwilligers dat zij met andere diersoorten gaan werken gedurende hun verblijf.

 

Het project stelt zich ten doel ten minste 2 groepen gerehabiliteerde apen per jaar uit te zetten in de natuur en daar komt nogal wat werk bij kijken; het organiseren, onderzoeken en observeren. Het gehele proces kan zo 3 jaar in beslag nemen!

 

Vrijwilligers worden betrokken bij alle facetten van het runnen van het rehabilitatiecentrum. Naast het voeren van de dieren, het schoonmaken van kooien en het hands-on werk met babyaapjes tijdens het 'baby seizoen' (begin november tot eind maart voor vervet monkeys; babybaboons worden het gehele jaar door geboren), helpen vrijwilligers ook mee met onderhoudsklussen, het bouwen van verblijven en het zaaien en oogsten van groenten voor de apen.

 

Als vrijwilliger maak je deel uit van de organisatie en krijg je een fantastische leerervaring aangeboden. Je hebt geen specifieke kennis of vaardigheden nodig om deel te nemen. Een passie voor wildlife en specifiek voor apen is uiteraard belangrijk.


Aapje in rehab voeden met de fles

Tijdelijk toevluchtsoord

Met een speciaal ontworpen programma biedt het project een tijdelijk toevluchtsoord voor apen en andere dieren die uit het wild zijn gehaald en in gevangenschap worden gehouden of als huisdier worden gebruikt.Wilde dieren worden nu eenmaal geen brave huisdieren, zeker geen apensoort die een groep soortgenoten nodig heeft.

 

Al ziet zo'n babyaapje er heel schattig uit, naarmate het dier ouder wordt, wordt het lastig, gaat bijten en richt het huis opnieuw in: monkey style. Niets schattigs meer aan; het aapje moet verdwijnen. Maar waarheen? In het verleden werden deze afgedankte 'huisdieren' afgemaakt door de autoriteiten of gebruikt voor bio-medisch onderzoek in laboratoria.

 

De slachtoffers die het gevolg zijn van deze wrede wet zijn antropogene slachtoffers en daarom was de behoefte aan rehabilitatiecentra voor in het wild levende dieren van vitaal belang.

 

Door de oprichting van het Monkey Rehabilitation Centre is er nu een plek waar deze 'huisdieren' en 'probleemdieren' heengebracht kunnen worden. Deze dieren krijgen daar kans op een vrije, natuurlijke toekomst. Het project biedt dus een belangrijke dienst, niet alleen voor het dier, maar ook voor mensen, gemeenschappen en de overheid.

Lesser bushbaby voeren met fles
Familie aapjes past op elkaar, erg sociaal
Vrijwilligers bij het kampvuur

Het publiek bewust maken

Ook al zijn  inmiddels wetten aangepast en diervriendelijker gemaakt, mensen zijn vaak nog steeds hardnekkig en onwetend. Zij kunnen het niet laten toch een babyaapje als huisdier te nemen. In een land als Zuid-Afrika waar men gezegend is met geweldige flora en fauna is het belangrijk dat men op zoek gaat naar manieren waarop mens en dier in balans kunnen samenleven.

 

Vanwege het succes van het Monkey Rehabilitation Centre werd het nodig om de focus te richten op bewustmaking van het publiek, aangezien onwetendheid vaak de reden is dat een dier in een rehabilitatiecentrum belandt. Daarom richt het project zich niet alleen op het rehabiliteren van wildlife, maar stelt het zich ook ten doel het bewustzijn van mensen (en zeker de jeugd) te vergroten als het gaat om natuurbewaring en het met mate gebruiken van natuurlijke bronnen.

 

Het project houdt zich bezig met het rehabiliteren van aapachtigen sinds 1995. Hun belangrijkste doelstelling is het rehabiliteren en vrijlaten van groepen vervetmonkeys in natuurlijke gebieden, maar ze verwelkomen ook andere dier- en vogelsoorten. Weesjes of gewonde dieren kunnen op verzorging in het centrum rekenen en wanneer het dier genezen is en sterk genoeg, wordt het weer vrijgelaten.

 

Naast apen zijn ook de volgende dieren met succes verzorgd en weer uitgezet: diverse roofvogels (tawny eagle, gieren, uilen), eekhoorns, bushbabies, kleine antilopesoorten (zoals de grey duiker) en jakhalzen.


Groente en fruit voor apen
Vrijwilligers maken eten voor apen

Het dagelijkse programma

Om je een idee te geven hoe een dag op het centrum er uitziet, geven we je hieronder een voorbeeld.

 • 07:00: Schoonmaken van hokken, klaarmaken van voedsel en het voeren van de dieren
 • 09:00: Ontbijt
 • 10:00–13:00: Verder gaan met het voeren en schoonmaken. Checken of enig dier een verwonding heeft of ongemak ervaart in de kliniek; als dit zo is dan rapporteren aan het management. Het werken aan specifieke projecten. Het observeren van de apen
 • 13:00–14:00: Lunch
 • 14:00–17:00: De werkzaamheden in de namiddag kunnen variëren van het bouwen van nieuwe kampen en hokken, planten en oogsten van groenten, observeren en checken van dieren in de diverse stadia van rehabilitatie of voedsel verzamelen, tot een middagje vrij om excursies te doen
 • 18:00: Avondmaaltijd
 • 19:30: Het voeren van de nachtdieren als deze op het centrum aanwezig zijn

Maarrr... er kan van alles gebeuren en dan verandert de gehele dagindeling!

Souvenirs kopen in Zuid-Afrika bij lokale winkels

Omdat het project zich ten doel heeft gesteld om inzicht en kennis over te dragen aan het publiek als het gaat om natuurbehoud, werken zij samen met diverse gemeenschappen. Vrijwilligers hebben soms dus ook de mogelijkheid om dit mee te maken.

 

Terwijl je op het project verblijft is het mogelijk om excursies in de omgeving te doen (deze excursies zitten niet bij de programmakosten inbegrepen, maar zijn zeker de moeite waard!).


Accommodatie apen rehab Zuid-Afrika
Slaapruimte vrijwilligers apen rehab

Accommodatie

Op het project zijn grote en kleine slaapvertrekken. Een koppel kan aparte accommodatie verwachten. Beddengoed wordt verzorgd (breng wel zelf een handdoek mee). Het wordt aangeraden een slaapzak mee te nemen voor als jullie buiten onder de sterren gaan slapen en 's winters (mei tot september) kan het erg koud zijn 's nachts.

 

Er is een apart sanitairgebouw (toiletten) en douchen doe je onder de sterren (omheinde douche zonder dak, koud en warm stromend water). Er is ook een kleine bar/keuken bij de accommodatie en een zwembad. Er is een gezamenlijke ruimte met een pooltafel.

 

Groepsgrootte: gemiddeld zijn er 18 vrijwilligers op het project, soms zelfs 36. Vrijwilligers werken in kleine teams en de werkzaamheden rouleren.

 

Minimaal verblijf: 1 Week tot zolang als je wilt. Een verblijf van ongeveer 4 weken is ideaal omdat je dan de tijd hebt alle facetten van het project te ervaren en kans hebt om met meerdere dieren te werken.


Neem contact met ons op voor programmakosten.

Prijs is inclusief:

 • Accommodatie
 • 3 Maaltijden per dag, koffie, thee en limonade
 • Een donatie voor het project (het ontvangt geen subsidie van de overheid)
 • Training en supervisie
 • Vervoer naar het winkelcentrum als de projectleiders boodschappen gaan doen
 • Vervoer naar en van het project

Niet inbegrepen:

 • Internationale en binnenlandse vluchten (we helpen je graag bij het zoeken naar de beste deal!)
 • Internationale bankkosten 
 • Medische- en reisverzekering
 • Visakosten, wanneer je verblijf in Zuid-Afrika de 90 dagen overschrijdt (we bieden je graag advies en hulp hierbij)
 • Wasgoed, internet en telefoonkosten
 • Persoonlijke uitgaven zoals toiletartikelen, excursies, etc

Leeftijd: 18+


BewaarPin

Vrijwilliger, stage, natuur, zuidafrika, wildedieren