Moholoholo Wildlife Rehab Programme


Gelegen in een prachtige omgeving aan de voet van de Drakensbergen in de Limpopo provincie van Zuid-Afrika. Moholoholo is hét rehabilitatiecentrum in de regio voor de verzorging van verweesde, gewonde of vergiftigde wildlife.

 

Moholoholo ('The Very Great One') Wildlife Rehabilitation Centre opende haar deuren in 1992, nadat bleek hoe belangrijk en nodig een veilig en professioneel rehabilitatiecentrum was. Het centrum is enorm gegroeid over de jaren en is bekend in Zuid-Afrika als wel in de rest van de wereld. De rehab is gesitueerd in een 700 ha groot reservaat met loslopend wild. 

Vrolijke vrijwilligers in Zuid-Afrika

Vanuit alle hoeken van Zuid-Afrika worden gewonde of verweesde dieren naar het centrum gebracht en waar mogelijk worden ze, nadat ze weer beter zijn, vrijgelaten in hun natuurlijke omgeving. Dieren die niet meer vrijgelaten kunnen worden, bijvoorbeeld doordat hun verwondingen een permanente impact hebben en zij in het wild niet meer zouden kunnen overleven, verblijven in het centrum en zijn ambassadeurs voor hun soort; bezoekers hebben de kans om ze van dichtbij te bewonderen en krijgen daarnaast inzicht in de problemen waar deze dieren in het wild mee te maken hebben.

 

Een andere belangrijke functie van het centrum zijn de fokprojecten. Moholoholo heeft menig bedreigde diersoort (waaronder de Crowned Eagle en Serval Cat) succesvol gefokt om deze weer vrij te laten in de natuur.

 

Momenteel huist het project onder andere geconfiskeerde leeuwen van een Mozambikaans circus, Luipaard, Caracal (lynx), Serval, Cheetah, Crowned Eagle, Marshall Eagle, Gieren, diverse uilsoorten, diverse soorten antilopen, hyena, twee heel ondeugende honingdassen en nog veel meer. Allemaal dieren die zijn geconfiskeerd, verweesd, achtergelaten, gewond of bijna vergiftigd.

Gewonde leeuw vervoeren
Jonge luipaard in rehab

Moholoholo wordt regelmatig gebeld om een 'probleemdier' te komen vangen; vaak gaat het om hyena of luipaard. Deze situatie wordt dan gebruikt om gegevens over het dier (met name luipaarden) te verkrijgen die bijdragen aan inzicht over het dier en het voortgaande onderzoek hierover. Het 'probleemdier' wordt dan vervolgens weer vrijgelaten in de natuur en waar de financiën het toelaten krijgt het dier een GPS-zender om het te kunnen blijven volgen. De gegevens over deze luipaarden hebben in grote mate een bijdrage geleverd aan een onderzoeksforum dat specifiek kijkt naar het gedrag van deze dieren.

 

Het centrum doet hetzelfde werk voor gieren. Gewonde of vergiftigde gieren die op een gegeven moment weer vrijgelaten kunnen worden, krijgen een tag met een nummer. Op deze manier kunnen deze individuen geïdentificeerd worden en kan men meer leren over het leefgebied van de gier en de afstanden die ze afleggen. Sommige van deze vrijgelaten gieren bezoeken regelmatig het 'gierenrestaurant' bij de ingang van het rehab centrum.

 

Een ander belangrijk doel van het centrum is  bezoekers bewust te maken van de sensitiviteit van ons ecosysteem en de mate waarin we het aan het vernietigen zijn. Dit gebeurt onder andere door de dagelijkse tours voor bezoekers door het centrum.


Op het project kun je verwachten aan het volgende deel te nemen

 • Het dagelijks voeren van de dieren die jou toevertrouwd zijn. Als dat carnivoren zijn betekent het dat je veel met vlees en eventueel (stukken van) kadavers zult werken. Een groot deel van de dieren in het centrum zijn vogelsoorten (roofvogels, uilen, gieren en iedere andere vogelsoort die naar het centrum gebracht worden); je zult dus zeker ook met vogels werken
 • Het schoonmaken van hokken, kampen en interieur
 • Onderhoud en het bouwen van hokken en kampen waar nodig
 • Waar van toepassing help je mee bij het vangen en/of vrijlaten van dieren (waaronder gamecapture and relocation; het vangen van groepen dieren i.v.m. natuurbewaring) en observeer je bij het werk van een dierenarts
 • Interactie en stimulatie bieden aan de intelligentere bewoners van het centrum (zoals de honingdassen) en (tijdelijke) bewoners die dit contact nodig hebben, omdat het sociale dieren zijn
 • Assisteren bij het voeden en verzorgen van jonge, verweesde dieren gedurende het 'babyseizoen' (december - maart)

Je hebt geen speciale kennis of ervaring nodig om deze werkzaamheden te kunnen verrichten. Het enige dat echt belangrijk is, is liefde en passie voor wildlife en natuur en bereid zijn om ook de minder leuke klussen aan te pakken. 

Antilopen voeren met een fles
Roofvogel medicijnen toedienen

Dagelijks programma vrijwilligers

 • 07:00: Bij elkaar komen in de kliniek (rehab) om samen de voederrondes te doen en de aan jou toevertrouwde dieren te verzorgen
 • 08:30: Ontbijt
 • 09:30: Gedurende het babyseizoen zijn er veel 'babywerkzaamheden' te verrichten
 • 10:15: Dagelijkse meeting in de kliniek. Het werk en de activiteiten van die dag worden besproken. Dit is ook het moment om eventuele vragen te stellen en/of andere zaken te bespreken die van belang zijn voor jou en de dieren waarmee je werkt
 • 12:30: Lunch
 • 14:00: Bij elkaar komen in de kliniek voor het doen van de rest van het werk en tijd doorbrengen met de dieren die erg veel baat hebben bij het contact
 • 15:30: Middag-voederronde begint. Hierna vindt de vulture-run plaats; de wilde gieren worden gevoerd. Om de dag worden de de cheetahs in het centrum gevoerd
 • 18:45: Bij elkaar komen bij de Rangers Cottage vanwaar je vertrekt naar Forest Camp Lodge voor het avondeten 
Herstelde dieren vrijlaten
Gieren voeren in rehab

Er is geen dag hetzelfde bij het rehab centrum, er kan van alles gebeuren en niet alle werkzaamheden of gebeurtenissen laten zich vastleggen in een planning. Dit maakt deel uit van de ervaringen die je zult opdoen hier in Afrika. Werken met dieren kan je gehele planning in de war gooien. Voor de verzorgers kan dat verlate maaltijden en slaaptekort betekenen, so be prepared for the unexpected...

 

Overige activiteiten/optioneel: excursies worden met enige regelmaat georganiseerd waar de werkzaamheden bij het centrum dit toelaten. Zo krijgen vrijwilligers de kans wat meer van de omgeving te zien. De kosten hiervan zijn niet inbegrepen bij de programmakosten. Zondag heb je vrije tijd, de voederrondes 's ochtends en 's avonds gaan wel door.

 

Maaltijden: 3 heerlijke maaltijden per dag worden verschaft zolang je op het project bent. Ontbijt en diner worden geserveerd bij Forest Camp Lodge. Dit ligt op 10 minuten lopen vanaf het rehab centrum. 's Avonds wordt je naar Forest Camp gereden met een safarivoertuig. Dit geeft je ook de kans om wilde dieren te zien. Lunch wordt naar de accommodatie bij het rehab centrum gebracht.

 

Er zal ook gelegenheid zijn om restaurantjes in de omgeving te bezoeken, de kosten hiervan zitten niet bij de programmakosten inbegrepen.


Woonkamer accommodatie
Slaapkamer vrijwilligers accommodatie

Accomodatie

Vrijwilligers worden gehuisvest in drie verschillende gebouwen. De mannen- en vrouwenslaapruimtes zijn apart; er  is een gezamenlijke woonkamer; deze wordt o.a. gebruikt voor de avonden en dagen waarop je vrij bent. Voor de vrouwelijke vrijwilligers zijn er slaapkamers met 2 of 4 bedden, allen met  badkamer en suite. Mannelijke vrijwilligers delen een slaapzaal en hebben een apart sanitairgebouw.

 

Elke vrijwilliger heeft zijn/haar eigen kast, bed en nachtkastje die je zelf netjes houdt. De accommodatie wordt regelmatig schoongemaakt en beddengoed wordt verzorgd. Breng wel zelf handdoeken mee.

 

Er is elektriciteit,  stromend (drink)water en een telefoonaansluiting waarmee je met een 'World Call Card' kunt bellen.

 

Internetfaciliteiten zijn aanwezig in de gezamenlijke woonkamer, hiervoor kun je bij het kantoor bij het rehab centrum een tegoed kopen.


Brian Jones geeft les aan vrijwilligers
Cheetah op de auto

Het project verzoekt het volgende tijdens je verblijf bij hen te respecteren (dit is voor je eigen veiligheid en volgens culturele overtuigingen):

 

Kleding: Gedurende werkuren en trips naar het dorp wordt je verzocht het t-shirt te dragen dat je ontvangt bij aanvang van je verblijf. Ook dien je een lange (of driekwart) broek te dragen en goede, dichte schoenen. Bij de accommodatie mag je dragen wat je wilt, behalve bikini's of zwembroeken. Het is niet toegestaan om shirtjes met dunne bandjes en/of een korte broek te dragen in het rehab centrum (dit heeft te maken met de culturele overtuiging van de lokale bevolking).

 

Alcohol en drugs: Het gebruiken/nuttigen van alcohol en drugs in het rehab centrum en de accommodatie is verboden. Doe je dit wel, dan wordt je verzocht binnen 24 uur het centrum te verlaten. Dit is voor je eigen veiligheid, omdat je met mogelijk gevaarlijke dieren werkt. Ook wordt je gevraagd om geen alcohol te nuttigen als je met het project een avond uitgaat.

 

Roken: Roken in het rehab centrum of in de accommodatie is verboden. De enige plek waar je mag roken is op de veranda bij de accommodatie. Laat alsjeblieft geen sigarettenresten achter, deze zijn giftig voor loslopende dieren wanneer ze die opeten.


Neem contact met ons op voor programmakosten.

Drakensbergen in Zuid-Afrika bij project Moholoholo

Dit project zit snel vol tussen juni en september, dus we raden aan om minimaal 6 maanden voor je gewenste verblijf te boeken! Neem gerust contact met ons op voor informatie over beschikbare plaatsen en andere vragen die je eventueel hebt!

 

De prijs is inclusief:

 • Accommodatie
 • 3 Maaltijden per dag (allen verzorgd), thee en koffie
 • Al het werk met de dieren
 • Vervoer naar en van uitjes gerelateerd aan het project
 • Een donatie aan het project
 • Vervoer tussen de plaatselijke luchthaven en het project
 • Wasgoed wordt verzorgd, behalve de 'smalls', hiervoor krijg je waspoeder

De prijs is exclusief:

 • Internationale en binnenlandse vluchten (we helpen je graag bij het zoeken naar de beste deal!)
 • Internationale bankkosten 
 • Medische- en reisverzekering
 • Visakosten, wanneer je verblijf in Zuid-Afrika de 90 dagen overschrijdt (we bieden je graag advies en hulp hierbij)
 • Internet- en telefoonkosten
 • Persoonlijke uitgaven zoals toiletartikelen, excursies, restaurants, etc.

Leeftijd: Van 18 tot 80 (voor the 'young at heart')

 

Groepsgrootte: 1 - 20 vrijwilligers

 

Minimaal verblijf: 2 Weken en je kunt blijven zolang als je wilt. Dit project is het gehele jaar open en je kunt beginnen op elke dag van de week behalve de zondag.


BewaarPin

Vrijwilliger, stage, natuur, zuidafrika, wildedieren