Conservation Research Project


Als onderzoek naar het in stand houden van de Afrikaanse natuur op je bucketlist staat, zoek dan niet verder!

 

Dit project is ondergebracht bij een natuurreservaat -dat deel uitmaakt van de Greater Kruger Area en in verbinding staat met het Kruger National Park- om ecologische input en strategisch ecologisch beheer te bieden aan het hele reservaat.

 

Daarom zijn vrijwilligers nodig om de veldtechnici bij te staan bij hun dagelijks werk. Een fantastische kans om te helpen bij dit geweldige onderzoek, ongeacht je achtergrond. 

Accommodatie in Zuid-Afrika

Dit project biedt een unieke en ongelooflijke ervaring in de Afrikaanse bush voor onervaren vrijwilligers, evenals studenten en stagiaires. Leven en werken bij dit project betekent dat je echt deel uitmaakt van een bestaand functionerend natuursysteem.

 

Het project wordt gerund door een klein maar toegewijd team van onderzoekers dat wordt geleid door de directeur van het natuurreservaat. Onderzoek vormt een groot deel van het project en draagt bij tot het algemeen beheer van het reservaat.

 

Op de meeste dagen van jouw verblijf daar zul je veel kans krijgen om de belangrijkste dieren in het wild te zien. De focus van het project verschuift, afhankelijk van de behoeften van dat moment van het reservaat.

Wildlife vanuit de auto
Met zender en ontvanger dieren zoeken


Onderzoeksprogramma's en andere activiteiten

 • Jaarlijks tellen van het aantal dieren
 • Bewaking van en toezicht houden op neushoorns en olifanten: waarnemingen op allerlei gebied, individueel evenals kuddegedrag (meestal met behulp van 4x4 voertuigen, met niet meer dan 3 vrijwilligers per voertuig)
 • Onderzoek d.m.v. camera trap, fotocollectie en archiveren in verschillende databases
 • Verwijderen van niet-inheemse vegetatie, met behulp van zowel biologische (Cochenillekever) als chemische (MSMA) behandelingen om uitheemse plantensoorten uit te roeien
 • Jaarlijkse onderzoeken naar de ecologische draagkracht
 • Bestuderen van de flora
 • Onderhoud van de infrastructuur, zoals hekpatrouilles en reparaties
 • De ‘kraamafdeling’ van de Cochenillekever moet ook worden onderhouden, zodat deze biologische 'wapens' voldoende voedsel en ruimte hebben om zich voort te planten zodat er een continue toevoer voor gebruik in het veld is
Achter in de jeep door het bos
Landschap in Zuid-Afrika

Let op: het project heeft constante en korter lopende projecten die dagelijks worden uitgevoerd, evenals jaarlijkse onderzoeksprojecten die worden uitgevoerd op specifieke tijden van het jaar. Neem voor een volledige lijst van lopende onderzoek- en onderhoudsprogramma's contact met ons op!

 

Vrijwilligers krijgen om de beurt onderzoeksprojecten toegewezen om ervoor te zorgen dat je betrokken zult zijn bij alle lopende projecten. Er zal geen optie zijn om te kiezen. Gedurende deze tijd zullen stagiaires en personeel hun specifieke kennis overdragen aan vrijwilligers. Vrijwilligers helpen hun mentor met voorbereidingen, alle gegevensverzameling, gegevensinvoer, onderzoek en rapportage. Dit is essentieel voor de goede voortgang van de onderzoeken.

Acties bij project in Zuid-Afrika

Afrika biedt een steeds veranderende leefomgeving; denk daarbij aan stroomuitval, water- en brandstofgebrek, temperatuurschommelingen en andere oncontroleerbare/ongeplande situaties. Het is nodig om flexibel, begripvol en goedgehumeurd te blijven. "Afrikaanse tijd" kan moeilijk en frustrerend zijn voor diegenen die gewend zijn aan een zeer gestructureerd leven, dus dit is iets om in gedachten te houden!

 

Soms moeten bepaalde personeelsleden acuut ingezet worden bij dringende activiteiten in het reservaat, die mogelijk niet geschikt zijn voor vrijwilligers om aan deel te nemen. Bedenk dat tijdens jouw verblijf op het project het personeel de verantwoordelijkheid heeft om jouw gezondheid en veiligheid te waarborgen en dit kan betekenen dat je hen niet altijd kunt vergezellen bij sommige van hun taken. Neem dit alsjeblieft niet persoonlijk op.

Onderzoek in Zuid-Afrika
Project onderzoek


Milieu-educatieproject

Van maandag tot vrijdag worden milieu-educatielessen gegeven op 10 lokale scholen rondom het reservaat, met uitzondering van de schoolvakanties. Er wordt lesgegeven over natuur en natuurbescherming als onderdeel van het anti-stroperij-initiatief. Vrijwilligers zullen de kinderen o.a. les geven over hun thuisland, de natuur en hoe dit alles in stand te houden.

 

Buiten de schoolperiode worden 5-daagse vakantieprogramma's in het reservaat gehouden voor alle kinderen van het personeel dat in het reservaat werkt. Vrijwilligers zullen helpen bij het voorbereiden, het geven van lessen en het begeleiden van de kinderen.

Eerste vrouwelijke anti-stroper-eenheid

Deze eenheid, waarvan de meesten vrouw zijn, richt zich op visuele waarneming en educatie aan de bevolking. Strikken (snares) zijn draadvallen van stropers waarmee zij hopen een dier te vangen om het vlees. Dit is een zeer niet-selectieve manier van stropen omdat alle dieren in het wild, inclusief de big 5, door deze vallen gewond kunnen raken of gedood kunnen worden.

 

De anti-stroper-eenheid voert regelmatig zoektochten uit om deze vallen te vinden en te vernietigen. Indien mogelijk zullen vrijwilligers zich bij deze dames aansluiten. 

Uitkijktoren om wild te zien

Werkdagen zijn van maandag tot zaterdag, waarin de verschillende aspecten van het programma worden uitgevoerd. Na een vroeg ontbijt ga je de bush in (ongeveer 07:00-08:00 uur) en ga je rond 16:00 uur terug naar het kamp.

 

Stadstripjes zijn beperkt tot één dag per week (meestal op een maandag) tenzij in geval van een noodsituatie; dit om bijvoorbeeld brandstof te sparen. Alle vrijwilligers en personeel kopen dan alles wat nodig is voor een week, halen de was op en/of regelen andere zaken.

 

Op zondagen wordt a.d.h.v. een rooster de schoonmaak van het kamp en de voertuigen toegewezen aan stagiaires en vrijwilligers. De keuken, badkamer en andere gemeenschappelijke ruimten worden dagelijks schoongemaakt, ook met behulp van een rooster. Alle chalets worden dagelijks schoon en netjes gehouden door de bewoner van dat moment.


Accommodatie bij project in Zuid-Afrika

Accommodatie

Het kamp bestaat uit eenvoudige maar functionele chalets, een Lapa/gemeenschappelijke ruimte in de open lucht, keuken en badkamers in de open lucht. Het kamp is geen lodge en er zijn geen bar, zwembad en airconditioning. Het biedt je echter een authentieke bush-ervaring!

 

De chalets zijn opgetrokken uit baksteen en hebben een rieten dak, wat ze koel moet houden en bovendien staat het leuk! Ze zijn afsluitbaar, maar let op met waardevolle spullen die je meeneemt naar het kamp. De chalets zijn gerangschikt in een halfronde formatie rond de Lapa/gemeenschappelijke ruimte en liggen dichter bij elkaar i.v.m. veiligheidsdoeleinden, maar vrijwilligers hebben altijd voldoende privacy.

 

De sanitaire voorzieningen in het kamp zijn in de open lucht waarbij gebruik wordt gemaakt van een bescheiden rietscherm. Er zijn doorspoeltoiletten en een douche met alleen koud water.

 

Het kamp is ‘open', wat betekent dat lokale wilde dieren zich daar ook vrij kunnen bewegen, mochten ze ervoor kiezen om dit te doen! Olifanten, leeuwen, luipaarden, hyena's en neushoorns hebben een aantal keren het kamp bezocht. De olifanten zijn soms bijzonder geïnteresseerd in het sanitair! Deze informatie is niet bedoeld om je te alarmeren, maar om je bewust te maken van de realiteit van het leven in een opzettelijk ontworpen open bushcamp-omgeving.

 

De was:

Van vrijwilligers wordt verwacht dat zij hun eigen kleding in het kamp wassen met gebruikmaking van de faciliteiten in hun chalet. Elk chalet heeft daarom een kraan en een cementbassin. Kleding kan in de stad worden gereinigd in de plaatselijke wasserette maar het kan een week duren voor je het weer op kan halen! Alle kosten voor de wasserette en/of waspoeder zijn voor eigen rekening.

Samen koken
Koken op een kampvuur

Eten en drinken:

Je krijgt 3 maaltijden per dag en kunt vrij gebruik maken van thee, koffie en veilig drinkwater. In het veld worden regelmatig tussendoortjes verstrekt. Alle warme maaltijden worden bereid op open vuur. Zorg ervoor dat je eventuele dieetwensen tijdens het boekingsproces meldt.

 

Voor vrijwilligers is een aparte koelkast beschikbaar om persoonlijk gekochte items in te bewaren. Houd er rekening mee dat de ruimte beperkt kan zijn en het niet toegestaan is om voedsel in de chalets op te slaan. Dit om te voorkomen dat wilde dieren proberen de chalets binnen te dringen.

 

Wifi-signaal:

Wifi is beschikbaar zonder extra kosten. Als het netwerk traag wordt vanwege een hoog verbruik zullen diegenen die deze faciliteit gebruiken voor werk- en/of projectdoeleinden prioriteit van gebruik krijgen. Er is gsm-ontvangst in het kamp. Het project vraagt alle vrijwilligers op een nette manier gebruik te maken van hun mobiele telefoons.

 

Elektriciteit:

Het kamp draait op een generator en zonne-energie. De chalets hebben solarverlichting, maar geen stopcontacten. Camera's en kleinere items kunnen worden opgeladen via de accu van de zonne-energiebatterij (met omvormer) in de gemeenschappelijke ruimte.

 

Lichten uit: dit is meestal rond 22:00 uur (uitzonderingen zijn ter beoordeling van de kampmanager). Dit is om het behoud van cruciale kampmiddelen te waarborgen en om de natuurlijke omgeving te respecteren.


Vereisten:

 • Minimumleeftijd is 18 jaar, geen maximumleeftijd
 • Redelijke tot uitstekende kennis van de Engelse taal wordt aanbevolen
 • Redelijk tot uitstekend niveau van fysieke fitheid
 • Positieve houding en flexibiliteit ten opzichte van een rustieke levensstijl en oncontroleerbare factoren die de planning en het programma kunnen verstoren

Gedragscode: 

 • Houd er rekening mee dat het project met een zeer laag budget werkt en dat alle bronnen beperkt zijn. Bronnen in de bush zijn kostbaar en dienen te worden gebruikt met dit in gedachten. Iedereen in het kamp wordt gevraagd de zeer beperkte middelen die beschikbaar zijn spaarzaam te gebruiken. Denk daarbij aan brandhout, water, zonne-energie, brandstof en LPG (gas)
 • ALLE stagiairs en vrijwilligers dienen gekleed te gaan volgens de geldende normen en standaarden (kaki of groen). Onthullende kleding is niet geschikt in het kamp of in het veld. Sieraden: we adviseren deelnemers geen sieraden met een hoge of sentimentele waarde mee te nemen naar dit project
 • HOUDING VAN RESPECT NAAR MENSEN EN HET MILIEU. Behandel alle mensen van de wereld altijd met respect, alle talen, alle culturen en alle religies, lokale en andere gewoonten, geschiedenissen en folklore en de inheemse natuurlijke omgeving. Alle activiteiten dienen zo te worden worden uitgevoerd dat zo weinig mogelijk schade aan het milieu wordt veroorzaakt. Alle zwerfvuil zal opgeruimd worden om ervoor te zorgen dat het milieu verbetert. Dit zal je eigen ervaring naar een hoger niveau tillen, zo ook die van je mede-teamgenoten en het houdt de goede naam van het project hoog
 • VERKLARING VAN BETROUWBAARHEID EN VERANTWOORDELIJKHEID. Altijd trachten om op tijd te zijn, betrouwbaar, eerlijk, consciëntieus en tactvol. Alcoholgebruik is toegestaan buiten de werkuren; je wordt geacht hier verstandig mee om te gaan. Drugs: het bezit of gebruik van verdovende middelen en andere recreatieve drugs is tegen de wet en is verboden. Alle deelnemers zijn verplicht om zich te houden aan de regels van het kamp en de geest van het project

Neem contact met ons op voor programmakosten

 

De prijs is inclusief:

 • Onze hulp en begeleiding in alle stadia van jouw reis; van het plannen van je reis tot wanneer je terugkeert naar je thuisland
 • Ons uitgebreide pre-departure pakket, vol informatie
 • Accommodatie (inclusief linnen en muskietennetten)
 • 3 Maaltijden per dag zoals hierboven vermeld
 • Deelname aan de verschillende onderzoeksprogramma's en activiteiten binnen het reservaat
 • Programmagerelateerde excursies
 • Wekelijkse stedentrip
 • Wifi
 • Begeleiding van hoogopgeleide en ervaren projectleiders
 • Een substantiële donatie aan het project
 • Een lokale contactpersoon van CTA. We zijn er voor jou (en jouw familie) om eventuele vragen te beantwoorden of om je te helpen in geval van nood
 • Een certificaat na voltooiing van je programma

Niet inbegrepen:

 • Internationale en binnenlandse vluchten/vervoer in het land (wij helpen je graag, indien gewenst)
 • Internationale bankkosten
 • Medische en reisverzekering
 • Visakosten als jouw verblijf in Zuid-Afrika meer dan 90 dagen zal duren (ook hierover adviseren wij je graag)
 • Persoonlijke uitgaven zoals toiletartikelen, optionele excursies, restaurants, koude dranken/alcohol en snacks
 • Wasserij

Houd rekening met onverwachte/extra uitgaven voor persoonlijke/luxe items tijdens je verblijf op het project. Wij adviseren je ongeveer R500.00 per week beschikbaar te hebben om dit soort zaken te kunnen kopen in de stad tijdens de wekelijkse winkeldag.

 

Leeftijd: 18+.

 

Groepsgrootte: maximaal 8 vrijwilligers.

 

Data: dit project kent geen vaste begin- of einddatum en is daarom flexibel. Minimaal verblijf is 2 weken en je mag zo lang blijven als je zou willen. We raden een verblijf van 3-4 weken aan, zodat je echt alle facetten van het project kunt ervaren.


BewaarPin

Vrijwilliger, stage, natuur, zuidafrika, wildedieren